dinsdag 13 september 2011

"Vallende Soldaat"

Om te beginnen wil ik een voorbeeld geven van geënsceneerde fotografie tijdens de oorlog. Het is voor lange tijd de vraag geweest of het werk van deze fotograaf echt realistisch was of geënsceneerd. Ik heb het hierbij over de fotograaf Robert Capa met als voorbeeld de foto: 'vallende soldaat' of zoals hij het noemde: Loyalist Militiaman at the Moment of Death, Cerro Muriano, September 5, 1936'.

Hieronder is een krantenartikel te zien:


Volgens de Spaanse kr

an

t

El Periodico is de beroemde foto 'vallende soldaat' die Robert Capa tijdens de Spaanse Burgeroorlog maakte

geënsceneerd.


De foto werd gemaakt in september 19
36. De Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) was toen in volle gang. Volgens de Hongaars-Amerikaanse oorlogsfotograa
f Robert Capa werd de foto op 5 september gemaakt tijdens de slag bij Cerro Muriano. Hij gaf de foto als bijschrift 'Loyalist Militiaman at the Moment of Death, Cerro Muriano, September 5, 1936'.


Op 23 september 1936 werd de foto met daarop de sneuvelende republikein Federico Borrell García voor het eerst gepubliceerd in het Franse tijdschrift.
Al lange tijd is echter een discussie gaande over de echtheid van de foto. Volgens Capa's biograaf, Richard Welan, werd de republikein neergeschoten door een sluipschutter toen hij met een aantal andere soldaten poseerde voor de camera.

De Spaanse krant El Periodico heeft verschillende framses van de foto uitvoerig bestudeerd. Ook foto's die Capa dezelfde dag maakte werden goed bekeken. Geconcludeerd werd dat de foto gemaakt werd op een plek waar niet gevochten werd, op ongeveer 50 kilometer afstand van Cerro Muriano in de omgeving van Espejo. De foto is volgens de krant geënsceneerd.

Robert Capa is een van de beroemdste oorlogsfotografen van de twintigste eeuw. Als fotograaf deed hij verslag van verschillende gewapende conflicten zoals de Tweede Wereldoorlog, de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 en de Eerste Indochinaoorlog. In 1947 richtte hij met enkele anderen het persfotoagentschap Magnum Photos. Capa overleed in 1954 nadat hij tijdens de Eerste Indochinaoorlog op een landmijn was gestapt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten